Házunktája - Szentendre - ts01 - 2014

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Házunktája - Szentendre

Hírek

Szentendre

Szentendre a Dunakanyar kapujában, a pilisi Kőhegy és a Duna találkozásánál, a Szentendrei-szigettel szemben, gyönyörű természeti környezetben található. Budapest irányából könnyen megközelíthető autóval, HÉV-, autóbusz- és sétahajó járatokkal. Kedvelt kirándulóhely.
(információk: szentendre.hu)

Még több információ a honlapon!

Megépült az első Fitness Park Szentendrén, a Püspökmajori lakótelep Károly utcai részén. Az új parkot szeptember 5-én 18 órakor adta át az önkormányzat a helyieknek. Az eseményen több tucat ember vett részt, a helyiek nagy örömmel fogadták az igényesen kialakított, számos sporteszközzel felszerelt parkot. Sokan ki is próbálták a különböző, többféle mozgásformára alkalmas szereket. Nemcsak a jelenlegi, hanem a város új fideszes polgármester-jelöltje, Verseghi-Nagy Miklós is részt vett az átadón. (2014.09.07)

Teátrum: Übü király, vagy a lengyelek
Esemény leírása: Július 11., 12., 17., 18., 19., 20:30, Városháza udvara
Alfred Jarry:
ÜBÜ KIRÁLY, vagy a lengyelek
A Szentendrei Teátrum és az Örkény Színház együttműködésében
Rendező: Mácsai Pál
, Belépő: 3500 Ft

I. Szentendrei sörfesztivál
2014.07.11-13

A három nap alatt több mint ötvenféle, elsősorban mA rendezvény kiállítói között már biztos találkozhatunk a Rotburger serfőzdével, a Bors serfőzdével, a Serforrás Serfőzdével, a szentendrei Teddy Beer Kézműves Sörözővel, a Franzberger Serfőzdével, a Fóti Serfőzdével és a Brandecker Sörházzal is. Az igazi ínyencek a kézműves sörök kínálatából a Jégtörő Mátyáson keresztül az Ír vörösön át végigkóstolhatják a csokimalátával készült Feketesört, az Indiai Pale Ale-t, valamint a

gesztenyés vagy mézes-gyömbéres sört is. Magyar kézműves és ízesített sörkülönlegességet, valamint belga és cseh söröket kóstolhatnak meg a látogatók. A foci szerelmeseit a közvetítéseken felül csocsóbajnoksággal, gombfoci-asztalokkal és ideiglenesen kialakított futballpályával is várják majd a három nap alatt, a legkisebbek számára pedig a kézműves foglalkozásokon felül lesz kismotor-bajnokság és ügyességi kalandtúra is.

2014. május 25. EP szavazás végeredménye:
Szentendre:
FIDESZ-KDNP      52,93 százalék - 4.277 szavazat
EGYÜTT-PM         11,82 százalék - 955 szavazat
JOBBIK                10,43 százalék - 843 szavazat
DK                       9,81 százalék - 793 szavazat
LMP                     8,11 százalék - 655 szavazat
MSZP                   6,21 százalék - 502 szavazat
SMS                     0,36 százalék - 29 szavazat
A HAZA NEM ELADÓ 0,33 százalék - 27 szavazatElegük van, ezért demonstrálni fognak szentendreiek csütörtökön (2014.01.30), miután az önkormányzat félmilliárdos követelést engedett el egy „fideszes oligarchának”. A tüntetéshez elsőként csatlakozott, valamint a szervezésben részt vesz a Jobbik is. Az eseményről Murányi Levente országos alelnök, valamint Pál Gábor helyi elnök tartottak sajtótájékoztatót kedden.

Korábban a "Háttéremberek országa" címmel cikkeztem a témáról. A folytatás: tiltakozók elvárják Szentendre vezetésétől, hogy Simon Péter megbízatásának visszavonásán túl úgy módosítsák a meghozott határozatot, hogy hajtsák be vállalkozásán az ominózus 587 millió forintos tartozást, méghozzá kamataival együtt.
Mint elhangzott, Murányi Levente és Pál Gábor nemrég feljelentést tett a kirívóan magas összegű tartozás elengedése miatt, így az ügyben a rendőrség jelenleg is nyomoz. Simon Péter - akit Pál Gábor a sajtótájékoztatón csak a „városvezetéshez közelálló oligarchának” nevezett-, kapcsolatainak minőségét egyébként az is remekül jelzi, hogy lánya a lehető legtöbbet, azaz 5 trafikkoncessziós jogot nyert el a Dunakanyarban. Kapcsolódó videó itt. (kuruc.info; alfahir.hu, 2014.02.01)


Barcsay-díjazottak

A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány kuratóriuma ez évben 51 pályázó közül vállasztotta ki a díjazottakat. Szép számban voltak határon túli jelentkezők is: Németországból, Romániából, Szerbiából és Szlovákiából is jelentkeztek a Barcsay-díjra. A zsűri döntése alapján 2013-ban a Barcsaydíj nyertesei Szakszon Imre (Nyíregyháza) és Végh Júlia (Budapest) lett. Az ünnepélyes díjátadás – a két díjazott műveiből rendezett kiállítás megnyitásával együtt –2014. január 16-án lesz.

A lakosság többsége örül a rezsicsökkentésnek
A kormány rezsicsökkentő intézkedései javítottak a lakosság
többségének anyagi helyzetén - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásának eredményeiből. Az ezer ember telefonos megkérdezésével november végén készített felmérés szerint a rezsicsökkentés ismertsége továbbra is magas: az emberek 99 százaléka hallott róla.

Emellett a válaszadók több mint háromnegyede (78 százalék) egyetértett a kormány intézkedéseivel, azokat csak minden ötödik lakos ellenzi (21 százalék). A kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyar családok többségének (62 százalék) anyagi helyzetén érdemben javított a rezsicsökkentés. Minden jövedelemkategóriában, így az átlag alatti jövedelműeknél is többségben vannak azok a válaszadók, akiknek a pénzügyi helyzetére kedvezően hatott.

(szevi.hu)  

Szentendre vonzó város a fiatalok számára

Szentendre az egyik legvonzóbb város Magyarországon a fiatalok számára – mutatják a tényadatok. Például az is, hogy az országos átlagot jóval meghaladó a 35 év alattiak aránya a városunkban. A továbblépés lehetőségét szolgálja az ifjúsági koncepció, melynek felelőse és megalkotója, Pintér Ádám önkormányzati képviselő.


Murányi Levente:
munkahelyteremtés, közbiztonság, elszámoltatás

A Jobbik elsősorban azokra az emberekre számít a jövő évi országgyűlési választáson, akik mind a szocialisták, mind a Fidesz kormányzásában csalódtak, akik nem kérnek sem Orbán Viktor, sem Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc politikájából - jelentette ki Szentendrén Murányi Levente, a Jobbik alelnöke, Pest megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje.

A jobbikos politikus hangsúlyozta, hogy a szentendrei központú körzetben - ahol ő maga is él - három fő követelése lesz a nemzeti pártnak: munkahelyteremtés, a közbiztonság növelése és az elszámoltatás. Nyomatékosította, hogy ha van munka, akkor van pénz is, a gazdaság pedig csak e két feltétel mellett fejlődhet. (alfahir.hu)


Szentendrére került az erdélyi jobbikosok adománya
A Duna júniusi áradása idején egy egész nemzet szorított a bajbajutottaknak, az utána következő felújítási munkálatokhoz pedig komoly segítségre van szükségük az árvízkárosultaknak. Jó példával jártak elöl az erdélyi jobbikosok, akik adományt gyűjtöttek, majd az összegyűlt pénzösszeget egy szentendrei asszonynak, a helyi Jobbik egyik árvízkárt szenvedett tagjának ajánlották fel.

Az adomány Szentendrére került, ahol Zimits Béláné Juditnak nyújtott támaszt az erdélyiek felajánlása. Az összeget Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke adta át Koncz Szilvia választókerületi szervező és Pál Gábor helyi elnök társaságában. Az egyedül élő asszony – aki maga is a Jobbik tagja – portálunknak elmondta, hogy tagtársai erejükön felül segítettek az árvíz idején is, kenukkal hoztak homokzsákokat, és bár a földszintet esély sem volt megmenteni, az első emeleti lakrészt nagy küzdelem árán végül megóvták a hömpölygő Dunától. Mint mondta, aki folyó mellett él, sokszor a saját bőrén tapasztalhatja meg az áradás borzalmait, amely pár évente komoly károkat okoz az épületekben és azok berendezésében. (alfahir.hu)

A háttéremberek országa (alfahir.hu)

Legalább 445 millió forintos adósságba vitte Simon Péter üzletember Szentendre önkormányzatát, pereskedés helyett azonban vezető pozícióba került a városházán. Azt beszélik, ő lehet a Fidesz Hagyó Miklósa. Az üzleti életből politikai pályára gyúró háttérember érinthetetlen.
Szentendre volt reorganizációért felelős alpolgármestere, Polányi Sándor tavaly választotta meg Simon Pétert az önkormányzat Fejlesztési és Projekt Menedzsment Irodájának vezetőjévé. Tette mindezt azután, hogy az üzletember és a város közötti üzletek sorra veszteségesek voltak, legalábbis utóbbi számára bizonyosan.
Folytatás...


Új Ferenczy múzeum

A 2013. június 18-án megnyílt új Ferenczy Múzeum három állandó kiállítással várja a látogatókat. A múzeum kedd – vasárnap, 10–18 óra között látogatható. A kiállítások kurátorai: Dr. BODONYI EMŐKE művészettörténész és Dr. MAZÁNYI JUDIT művészettörténész.

Az 1951-ben alapított szentendrei Ferenczy Múzeum új állandó kiállítása 2013 júniusától a Kossuth Lajos utcában álló egykori Pajor kúria felújított épületében nyílik meg. A Ferenczy család művésztagjainak alkotásai mellett a szentendrei Régi Művésztelep alapító tagjainak, valamint a 20. század második fele szentendrei művészeinek tárlata, az épület alatti pincerendszerben pedig római kori és középkori kőtár lesz látható. Könyvtár és közösségi terek is a látogatók rendelkezésére állnak, gazdag és változatos programokkal.
(forrás: www.iranyszentendre.hu)

Spekulánsok aranykora


Miközben a Fidesz a családi gazdaságok fontosságát hangsúlyozza kommunikációjában, egészen mást mutat a kormánypártok által kidolgozott új földtörvény, amely sokkal inkább a nagytőkések érdekeit szolgálja. Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint mindent az államtitkárság irányít, az van, amit ők mondanak, a fideszes, KDNP-s képviselők pedig megszavazzák.

A nemzeti párt szakpolitikusa hangsúlyozza, teszik ezt függetlenül attól, hogy az tökéletesen ellentétes azzal, amit a kormány 3 évvel ezelőtt meghirdetett. Felesleges provokálni a parlamenti többséget, ezzel nem lehet eredményt elérni – így kommentálta Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ülésteremben zajlott pénteki jobbikos tiltakozást. A kormányfő ott volt az ülésteremben a földtörvény szavazásán, de nem nyomott gombot a parlament honlapja szerint.
(alfahir.hu)


Duna-árvíz 2013:


Szentendre is veszélyben van a 2013. június 03-án határunkat átlépő Duna folyó árvíz fenyegetettsége miatt. Napokkal ezelőtt már Németország, Szlovákia, Ausztria is megszenvedte a folyó magas vízszintjét, a médiákon keresztül özönlik a sok videó- és fényképfelvétel a katasztrófahelyzetről. Szentendrén június 9.-én 796 cm-en tetőzött a folyó. (képek:borsodonline.hu)

Szentendre is kitűzi a székely zászlót

A szentendrei önkormányzat kifejezi szolidaritását a székelyföldi magyarságnak az önazonossának megőrzéséért, a nemzeti és történelmi jelképeik használatáért és az autonómiáért folytatott küzdelmei iránt.
A képviselő-testület február 14-i ülésén ennek jelképeként teljes egyetértésben eldöntötte, hogy ünnepélyes keretek között kitűzi a székely zászlót a szentendrei Városháza homlokzatára és egészen addig kívánja szolidaritása jeleként kitűzve tartani, amíg a székelyföldi magyarság szimbólumhasználatában folytatott vita megnyugtatóan nem rendeződik és nem fogják garantálni a székelyföldi településeknek, hogy a székely zászlót hivatalosan is településeiken kitűzhessék.
A képviselő-testület úgy érzi, hogy e kiállás mind székelyföldi testvérvárosa, Kézdivásárhellyel szemben kötelessége, valamint a csúfos 2004-es népszavazás okozta sebek és a népszavazáson részt vevő állampolgárok és az érintett határon túli magyarok szívében azóta is meglévő szégyenérzet enyhítése miatt is kötelessége.
(szentendreihirek.hu)A Korközpont létrehozása egy példás lokálpatrióta összefogás Szentendréért, ráadásul mindez egyedülálló az országban – hangsúlyozta az iroda megnyitó ünnepségén dr. Dietz Ferenc.
Városunk polgármestere fölidézte, hogy a kezdeményező, dr. Jászberényi József nem csak a Zsigmond Király Főiskola tanára, hanem valódi lokálpatrióta szentendrei polgár is. Az ötlete kiváló volt: hozzunk létre egy olyan akadémiát, iskolát, ahol az élethosszig tartó tanulás megvalósítható. Ez lett a Szentendrei Szeniorok Akadémiája és a Szentendrei Szeniorok Iskolája. Ezeknek sikere azt mutatta, hogy tovább kell lépnünk, ennek kapcsán jött létre a most avatott Korközpont – mondta dr. Dietz Ferenc.

(forrás: http://korkozpont.szentendre.hu)

 
 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz