Folyt.köv. - ts01 - 2014

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Folyt.köv.

Hírek

A háttéremberek országa
Vissza...

Ilyen volt többek között egy gázmotorblokk körüli mutyi is, mely végül a szintén sántító hátterű Vizes Nyolcas nevű uszodában teljesít szolgálatot. A Simon Péter tulajdonában álló QualiTeam-Consult Kft. megvette a motorblokkot, a cégből kiváló Energiablokk Kft. pedig megkapta a gép tulajdonjogát. A Városi Szolgáltató Zrt. -amelynek átvilágítása során számos elmaradást és hiányt találtak- az akkor már hat éves motort potom 323 millió forintért vette meg az Energiablokktól. Szakértői vélemények szerint 60 ezer üzemórás lefutott teljesítményével kb. 190 millió forintot ért, de még egy teljesen új berendezést is olcsóbban lehetett volna venni, mint amennyit Simon Péter érdekeltsége kapott a régiért. Az ilyen ügyek után sem gondolta a fideszes városvezetés, hogy Simonnak nem kéne beosztást adni az Önkormányzatban. Személyét egyébként kevesen ismerik, aki viszont igen, az szinte már gyanúsan hallgat.
"Én ebbe nem akarok belefolyni" - mondta Kun Csaba fideszes önkormányzati képviselő az Indexnek, amikor Simon és a város kapcsolatáról kérdezték. Azt mondta, szerinte Simon ügye eleve lerágott csont – így halad tehát a fideszes elszámoltatás, pedig a félmilliárdos tartozást így nem fogják soha behajtani. De nem válaszolt Filó András képviselő sem, valamint Dietz Ferenc polgármester sem. Hidegkuti Gergely volt városüzemeltetési tanácsnok is mellébeszélt, ő „nem akart nyilatkozni semmiről”.
Tavaly novemberi sajtótájékoztatóján Hegedűsné Kovács Enikő jobbikos országgyűlési képviselő, valamint Pál Gábor szentendrei elnök leszögezte: felháborító, hogy a fideszes elszámoltatás abból áll, hogy míg az átlag polgárt keményen megbüntetik, addig a cégein keresztül a város egyik legnagyobb adótartozóját, a fejlesztési és beruházási pénzek őrévé nevezik ki. Hegedűsné elárulta: Szentendre az ország 37. legeladósodottabb települése, egy főre 246 ezer forintnyi adósság jut a Pest megyei településen.

A Vizes nulla

Ugyancsak Simonhoz köthető a szentendrei Vizes Nyolcas nevű uszoda megépítése is. Ennek kivitelezéséhez hozták létre az Aquapalace Kft.-t, melynek 70 százalékkal többségi tulajdonosa a Simon-féle QualiTeam lett, 30 százalékos kisebbséggel pedig Szentendre város vállalt szerepet. Mivel a beruházáshoz nem volt elegendő pénz, ezért Simon Péter cége felvett a Raiffeisen Bank lízingcégétől mai árfolyamon számítva 2,9 milliárd forintot. A szerződésben az önkormányzat készfizető készséget vállalt a bank felé a kölcsönre, így mint biztos, de szándéka szerint nem egyedüli fizető, szerződést kötött Simon cégével.
Miután elkezdődött az építkezés, az önkormányzat a maga 30 százalékos részével nem szólhatott bele a kivitelezésbe, közbeszerzésekre nem került sor, tehát az Aquapalace mindent a saját szája íze szerint csinálhatott. Az uszodánál évi 100 ezres látogatói forgalommal számoltak, így gondolták, hogy nyereséges lehet a vállalkozás és fizetni tudják majd a költségeket. Ez azonban csúnya túlzás volt.
Az uszoda ünnepélyes megnyitása után rögtön havi 20 milliós veszteség termelődött. Simon Péter felajánlotta, hogy tulajdonrészét elcseréli az önkormányzattal, tehát neki elég csak 30 százalék. A csere meg is történt, de jött az újabb ajánlat: jelképes 1 forintért a maradék 30 százalékot is megkapja az önkormányzat a vállalkozótól. Ekkor már egyértelmű volt, hogy a folyamatosan növekvő adósság alól akar kibújni a vállalkozó, hiszen a felek tulajdonarányuk szerint viselték a terheket.
2010-ben az önkormányzatnak két választása volt: vagy bezárja a nemrég épült uszodát, vagy veszteségesen működteti tovább. Amellett döntöttek, hogy folytatják, sőt: kifizették az addig felhalmozott 347 millió forint tartozást is. Viszont kilátásba helyezték azt is, hogy pert indítanak Simon Péter cégével szemben, azonban ezt évek óta nem tették meg, valamint a rendőrség sem nyomoz.
A QualiTeam ezek mellett számos üzletben vett részt, ezekből néhányat nézzünk meg. Többek között a visegrádi önkormányzat áron alul adta bérbe a lepencei strandfürdőt a szintén Simon alá tartozó Castrum Kft-nek, ami a szerződésben vállalt fejlesztéseket nem végezte el. Később zárt ülésen, megint csak áron alul el is adták az egészet a Castrum Visegrád Kft-nek, ami egy másik cégen keresztül továbbadta azt a már jól ismert QualiTeam-nek.

Visszaütöttek

De nem is volt olyan régen, amikor feldühödött építési vállalkozók kezdtek bontani olyan épületeket, amiket bár felépítettek, a jogos bérüket nem kapták meg értük. A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) aktivistái ún. „tulajdon-visszavételi” akciókat hajtottak végre négy évvel ezelőtt. A munkások egyszerűen leszerelték a nyílászárókat, vittek, amihez kedvük volt, ugyanis a VÉSZ alapszabálya szerint, amíg nem fizetik ki őket, addig a tulajdonjog is őket illeti a berendezések felett. Az egyik érintett a Spa & Wellness Hotel Fit-ként nevezett hévízi négycsillagos szálloda volt, ami annak a ForHotels Groupnak a tagja, amiben a QualiTeam is résztulajdonos.

Mutyitéren a trafikmutyi

Felújították Szentendre főterét is. Egyesek szerint azonban az új kövek csak a papírok szerint újak, valójában a régieket vitték el és darabolták fel apróbbra. Az Index cikke szerint a felújítással megbízott Épkar munkáját a Simon vezette Pro Szentendre Városfejlesztési Kft. intézte.
Az üzletember fideszes és MSZP-s kapcsolatokat is ápol, ám érthető módon az utóbbi években a narancsos oldalnál fordul meg többször. Lányát, Rédai-Simon Ágnes Juditot például Rédai Dávidhoz, Tahitótfalu fideszes önkormányzati képviselőjéhez adta. A hölgy egyébként rendkívül sikeres trafikpályázatot nyújtott be, ugyanis a lehető legtöbbet, azaz öt koncessziót is elvitt. Az index.hu szerint nyert Budakalászon, Leányfalun és Tahitótfalun egy-egy, Szentendrén pedig két koncessziós jogot – egyiket egyébként az édesapja projektjeként számon tartott uszoda mellett nyitotta meg.
Vagyona ismeretlen, ugyanis bár hivatalosan állítólag egy panelban lakik, vagyonnyilatkozatot még nem tett. Amikor bejött az új törvény, miszerint az önkormányzati tulajdonú cégek vezetőinek is el kell számolniuk azzal, mijük van, Simon lemondott a Pro Szentendre vezetői tisztségéről. Az Önkormányzat projektjeiért felelős poszton sem kell nyilatkoznia. Egy történet szerint, amikor Simon Péter felvételt kért a Fideszbe, Légrádi Tibor egykori helyi elnök azt mondta: “Azt tudjátok, hogy ha most őt felvesszük, a Fidesz Hagyó Miklósát vesszük fel?”. A párttagságból egyelőre nem lett semmi, Simon maradt gazdasági háttérember, de többek szerint a politikai pályáját csak most alapozza meg igazán az üzletember.

Cserháti Zsuzsa
(forrás: stop.hu)  Vissza a videóhoz...

Akkoriban szokatlan módon férje, Szirtes Károly maradt otthon gyesen. 1978-ban megjelent első, Cserháti Zsuzsa című nagylemeze. Egy évvel később elvált, fiuk az apjával maradt és csak annak halála után költözött édesanyjához. Nehéz évek jöttek: Cserhátival másfél évtizedig csak a rádió készített felvételeket, ugyanis karakán kőbányai lányként nemet mondott a hanglemezgyár nagyhatalmú urának, amikor arra kérte, legyen a Neoton Família háttérénekesnője, sőt a pletykák szerint szexuális ajánlatot is tett neki. A visszautasított Erdős Péter mindent megtett, hogy a közönség elfelejtse az énekesnőt.
A nyolcvanas évek közepén pajzsmirigy-alulműködés következtében rettenetesen elhízott. 1987-ben fiával Debrecenbe költöztek, az Arany Bika bárjában lépett fel. Budapestre visszatérve éjszakai bárokban énekelt. Sokszor még reflektort sem kért magára, hogy a vendégek ne ismerjék fel. Súlyos anyagi gondokkal és állandó szorongással küzdött, de énekelni akart.
1995-ben Rózsa István producer hallotta egy bárban énekelni, és a következő évben végre megjelenhetett harmadik nagylemeze, a Hamu és gyémánt. Horváth Attila írt neki mély érzésű, hiteles dalokat. Élete első önálló koncertjén, 1997 decemberében az óriási érdeklődés miatt nemcsak este, de délután is fellépett. "Boldog vagyok, csak van bennem egy érzés, hogy egy kicsit későn jött" - mondta erről Cserháti Zsuzsa egy tévéműsorban.
A siker erőt adott neki a gyógyuláshoz is: 1999-ben orvosi segítséggel három hónap alatt harminc kilót fogyott. Végül mégis legyőzte a szorongás. Egyre ritkábban lépett színpadra, rettegett, hogyan fogadja a közönség. Nem szedte a pajzsmirigy-gyógyszereit, depresszió, pánikbetegség, cukorbaj gyötörték. Édesanyja meghalt, fia a barátnőjéhez költözött. Cserháti Zsuzsa pedig egyre inkább elzárkózott. 2003. július 23-án fia látogatóba érkezett hozzá, de későn: gyomorvérzés végzett vele.
 


vissza...
Nemzeti kormány esetén már lehagytuk volna Kuvaitot

A Kórógy és a Mágocs-erek határolta terület középpontjában meglelt „forrást” még ugyanebben az évben az állami vállalat mérnökei ledugattyúztatták, elzárták. 1985 decemberében a 13 kilométerre arrébb fekvő Fábiánsebestyén külterületén a cég fúrómesterei ismét rábukkantak erre a tározóra, ám a tengervíz itt már – a gádorosival ellentétben – 300-400 atmoszférás túlnyomással tört fel 180-200 Celsius fokon. A ritka geotermikus adottságokkal rendelkező kutat ekkor már nemzetközi figyelem kísérte.

Becslések szerint a tározó hasznosítható energiakészlete meghaladja Kuvait Állam teljes olajkészletét. Egy valóságos „geológiai atomkazánnal” állunk szemben, amelyben az évmilliókkal ezelőtt bezáródott tengeriszapot a Föld belsejében mindenütt jelenlévő radioaktív anyagok bomlásánál felszabaduló energia hevítette fel. A 25 év alatt kitermelhető 20 milliárd tonna kőolaj-egyenértékű energiakincs nemcsak a Kárpát-medence, hanem egész Közép-Európa energiaellátásában jelentős szerepet foglalna el. Nagy előnyünk Izlanddal szemben, amely ma geotermikus nagyhatalom, hogy ott a különböző helyeken felbukkanó kitöréseket kell befogni hasznosításra, míg hazánkban minden egyes fúrt kúton szabályozhatóan tör fel az elementáris energia. Mivel a víz oldott földgázt is tartalmaz, azt akár le is választhatjuk. A nedves tározórendszer oldott földgázkészletét néhány százmillió tonnára becsülhetjük, ami több mint a ma sokat emlegetett makói gázmező vélelmezett készlete. Az NSZ.3-as 0106/7 hrsz. termálkutat 1991-ben felújították, és próbatermelést végeztek rajta. Hőteljesítménye 20-30 MW-ra kalkulálható, amelyre a fent említett jellemzők miatt 5000 KW-os villamos erőmű telepíthető.

A HÁLÓZAT gátolja a geotermikus energia kitermelését?

Vén István 2004-es vádindítványában ügyészek, főügyész, bírók, rendőrök ellen tett feljelentést: „Már 1957-1990 között kiépítették az ország energiafüggőségének rendszerét, amelyet utódaik most is devizaszivattyúként működtetnek. A kikényszerített energiaimport ma kb. 10 millió tonna kőolaj-egyenérték/év= 700 milliárd forint/év. (…)

1981-86 óta ismert, hogy Békés, Csongrád megyék térsége alatt egy világgazdasági jelentőségű geotermikus tározórendszer van (kb. 10 milliárd tonna kőolajegyenérték), amelyhez az egyetlen műszaki kapcsolat az NSZ.3 mélyfúrás. A mező kitermelésével több ezer MW villamos- és hőenergia-termelő kapacitást építhetnénk ki, az olcsó áram korlátlan exportjának lehetőségével. Az utánpótlás miatt gyakorlatilag kimeríthetetlen energiaforrásra alapított termelés pedig csökkenthetné/kiválthatná az ország végleges eladósodásához vezető olaj és földgáz importot.

„Rendszerváló kormányok” tisztségviselőjének megtévesztésével a HÁLÓZAT ezért akadályozta folyamatosan az NSZ.3-as mélyfúrásra telepíthető villamoserőmű létrejöttét. (…) A vádlottak célja nem csak a geotermikus energia hasznosításának megakadályozása és a kárpótlási jegyek árfolyamának letörése, hanem a termálkút tulajdoni helyzetének erőszakos megváltoztatása volt. (…) Az ügyészség tíz éve szabotálja az általam alapított Első Magyar Geotermikus Villamoserőmű Kft. 5000 ügyfelének és a kárpótoltak szélesebb körének büntetőjogi védelmét.”
Farkas Tibor

A gyásznap és a történelem

A szabadságharc leverése után megkezdődött a Haynau vezette - egy éven át tartó - véres megtorlás. Ennek első lépése az aradi tizenhármak, és Batthyány Lajos miniszterelnök pesti kivégzése volt, 1849. október 6-án. A szabadságharc kezdetén az aradi vértanúk mindegyike még az osztrák császári hadsereg tisztje volt, ám az összecsapások alatt a magyar honvéd hadsereg vezetőinek sorába léptek. Közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy tábornoki rangot viselt. A 13 honvédtiszt átlagéletkora 46 év volt, a legidősebb közülük az 56 éves Aulich Lajos volt, a legfiatalabb pedig Leiningen-Westerburg Károly és Lázár Vilmos. Előbbi 30, utóbbi 32 évesen várta a halált.
A 13-ak ítéletét október 6-án - szándékosan a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján - hajtották végre, ami ezért a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyászünnepe. Az alkalomra ideiglenesen felállított - mondhatni összetákolt és egyáltalán nem szabályos - akasztófákat készítettek az Arad melletti síkon.
Vécsey Károly büntetését azzal súlyosbították, hogy végig kellett néznie társai kivégzését, mert őt akasztották fel utolsónak. A vértanú tábornokok sorban elbúcsúztak egymástól, Vécseynek már nem volt kitől búcsút vennie. A kivégzést követően elrettentésül az elítéltek holttetemét közszemlére tették ki. Október 6-án este az agyonlőtt tábornokokat a sáncárokban, a felakasztott vértanúkat pedig a vesztőhelyen temették el. Mivel a kivégzettek ruhái a hóhért illették, ezért a felakasztottak testét levetkőztetve a bitófa tövébe helyezték, majd melléjük döntötték a bitófák oszlopait.
Szomorú, de nem ők voltak az utolsók, akiknek Aradon megtorlás gyanánt kioltották az életét. 1849 augusztusa és 1850 februárja között még további három honvédtisztet végeztek ki: 1849. augusztus 22-én Ormai Norbert honvéd ezredest, a honvéd vadászezredek parancsnokát - őt szokás az első aradi vértanúnak is nevezni -, 1849. október 25-én Kazinczy Lajos honvéd ezredest, Kazinczy Ferenc fiát - őt szokás a tizenötödik aradi vértanúnak nevezni - és 1850. február 19-én Ludwig Hauk alezredest, Bem tábornok hadsegédét. Lenkey János honvéd vezérőrnagy szintén az aradi várbörtönben halt meg, őt azért nem végezték ki, mert a börtönben megtébolyodott.

vissza...


Szalai: 10-20 éve átverik a futballszerető embereket
vissza...
A rendkívül feldúltan nyilatkozó csatár hozzátette: "Az elmúlt húsz évben nem volt egy olyan kinevelt tehetség, aki európai topcsapatban játszik, de olyan edző sem volt ebben az időszakban, aki komoly eredményeket ért volna el külföldi élcsapatoknál. Itt a válogatottnál a meglévő játékosok alkotják a keretet, évek óta ugyanabból a tömegből válogatunk".
Az amszterdami 8-1-es vereség kapcsán megjegyezte: "Megnézte valaki a holland és a magyar válogatott keretét? Összehasonlította, hogy a hazaiak milyen csapatokban futballoznak hétről hétre, és hogy nálunk mi a helyzet?"
A Schalke 04 támadója szerint csak akkor indulhat meg a magyar futball fejlődése, ha kellőképpen elszánt és szakmailag felkészült szakemberek irányítják majd a munkát.
"A magyar válogatottnak olyan kapitányra van szüksége, aki kőkeményen, reggeltől estig veri a fejünket és olyan szakmai tudással rendelkezik, mint amilyet én megéltem Mainzban. Ott egy közepes vagy talán még annál is gyengébb kerettel rendelkeztünk, de az edzőnk nagyon nagy tudással rendelkezett" - mondta a támadó, aki szerint a mostani selejtezősorozatban elért jobb eredmények, mint például a törökországi 1-1, sokkal inkább a szerencsének volt köszönhető, semmint a fejlődésnek.
Szalai hozzátette, nem ért egyet azokkal, akik a sikertelenséget a körülményekre vagy éppen a pénztelenségre fogják: "Annyira le vagyunk maradva a képzésben, hogy az valami elképesztő. Az elszántság és a fejlődni akarás hiányzik, aki tanulni akar, az nézze meg, hogyan működnek az európai topcsapatok. Ebből fog a magyar válogatott élni, nem most, 25-27 évesen fogunk megtanulni futballozni."
A támadó elmondta, hogy véleményét Csányi Sándorral, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökével is megosztotta: "Szörnyű, hogy ezt 25 évesen nekem kell elmondanom, évek óta benne volt a fejemben, egy nyűglődés volt számomra, de ne hülyítsük tovább egymást!"
Szalai hozzátette: őszintesége miatt is valóban voltak súrlódások közte és az Amszterdamban lemondott Egervári Sándor szövetségi kapitány között, ugyanakkor a kedden az andorraiak elleni összecsapáson Csábi József rendelkezésére áll.

Magyarország rosszabbul teljesít....
vissza...

Kumulált GDP növekedés 2009-2013:
Magyarország: +1,7%
Lengyelország: +12% (!); Szlovákia: +10,5%; Románia: +4%; Bulgária: +3,5%; Csehország: +2,3%; EU-átlag: +2,4%
Na persze, gondolhatnánk, biztos azért vagyunk tök utolsók, mert nálunk sajnos a súlyos előzmények (elmútnyócév, szocik pazarlása, stb.) miatt nagyon meg kellett szorítani a költségvetést, és ez hátráltatta a növekedést. Pedig pont ellenkező a helyzet. Nézzük mekkora elsődleges költségvetési egyenlegjavulást értünk el 2009 óta.

Magyarország: +1,2%. Ennyivel javult a költségvetés egyenlege, ez nyilván minél nagyobb szám, annál nagyobb volt a nadrágszíjmeghúzás, annál negatívabban hatott a növekedésre. Nézzük a fenti országokban mennyivel javult az elsődleges egyenleg:
Lengyelország: +2,6% ; Szlovákia: +5,5%; Románia: +6,8%(!); Bulgária: +2,4%; Csehország: +3,2%; EU-átlag: +3,4%

Tehát - bár Magyarországon jóval kisebb volt a költségvetési megszorítás mint a többi országban - mégis nálunk volt a legkisebb a növekedés. Ez bizony nem túl jó jel, komoly strukturális problémákra utal...
Egyetlen olyan indikátort találunk, ami valamiképpen magyarázza ezt a gyászos teljesítményt, ez pedig a hírhedett "deleveraging", a hitelundor, a hitelállomány csökkenése, visszafizetése. Miközben más országokban nem nagyon csökkent, sőt több helyen erősen nőtt is a bankszektor mérlegfőösszege, a folyósított hitelek állománya, itthon brutális zsugorodás történt, ami nyilván nálunk negatívan, máshol pozitívan hatott a növekedésre. Nézzük mennyivel változott a bankok mérlegfőösszege GDP-arányosan 2009 óta:
Magyarország: -22%pont
Lengyelország: +17%(!)p ; Szlovákia: -3%p; Románia: +0%p; Bulgária: +20%p; Csehország: +16%p; EU-átlag: -3%p

Mit mondhatunk el a fentiek alapján?
Egyrészt kétségtelen tény, hogy Magyarország rosszabbul teljesít, mint a környező országok nagy része, másrészt ennek nagy része valószínűleg strukturális okokra vezethető vissza. Magyarország a regionális versenyben rosszul áll. Egy kiváló elemző barátom ezzel a mondattal világította meg tegnap a helyzetet:"Viktor, itt nem csak az a baj, hogy a külföldiek a folyamatos ****ás miatt nem nagyon hoznak be tőkét, és nem teremtenek munkahelyet, hanem leginkább az, hogy a magyarok is viszik ki az országból amijük van, tőkemenekítés zajlik, mert attól félnek, hogy valami okos kormányzati húzással egy pillanat alatt elveszik a bizniszüket. Ez a baj".

(zárójel 1: egyébként a cseheknél és a bulgároknál is láthatóan komoly problémák vannak a fenti számok alapján, de ettől önmagában még nekünk nem lesz jobb)
(zárójel 2: az adatok az EU 2013 őszi jelentésének statisztikai mellékletéből, és az ECB statisztikai aloldaláról vannak)

Kifulladt az államadósság elleni harc
vissza...

– A bő két és fél év alatt 285 millió forint érkezett, s ebből az idei rész már csak alig 20 millió – mondta a Blikknek az alap elnöke, Horváth Tihamér. – Sajnos bebizonyosodott, hogy ilyen fontos ügyben sem tud összefogni az ország. Pedig főként az államadósság teszi kiszolgáltatottá pénzügyileg az országot - vádolja az alap elnöke pont azokat, akiknek semmi közük sincs az évtizedek óta halmozott uzsorakölcsönhöz.
Horváth nem véletlenül csalódott. Az alap elindulásakor megfogadta: befizeti az államadósság családjára eső részét, illetve egy állami gondozott után is törleszt. Így idén is 4 millió forintot adományozott – ezzel már 8 milliónál tart –, jövőre még ugyanennyit fog. Rajta kívül szintén 4 milliót ajánlott fel idén a testvére, s egy ötmilliós utalás is érkezett. Így ők hárman adták az idei bevétel 60 százalékát. Ám az elnök szerint nem csak a gyér érdeklődés szomorú. Többen viccet csinálnak a civilek jó szándékú akciójából.
– Rendszeresek az egyforintos utalások – panaszkodott az elnök. – Érkezett már háromforintos adomány, ami mellé feladó azt írta: „Magyarország háromszor jobban teljesít."
A jó humorú adományozó a kormányon akart élcelődni, ám az alaphoz annak nem sok köze van. Igaz, indulásakor a kabinet és a kormánypártok is a kezdeményezés mellé álltak, de inkább csak szavakban. Alig tíz politikus nyúlt a zsebébe.
Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta, míg Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő úgy 1,1 milliót, s Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is 700-800 ezret. De a mostani kormány tagjai idén már egy fillért sem adtak. Egyedül Matolcsy György küld pénzt havi rendszerességgel, ám ő már jegybankelnök. Matolcsy eddig 2-3 milliót fizethetett be.
A lap megkérdezte a kormány tagjait, hogy elöl járnának-e jó példával, s tennének-e akár újabb felajánlásokat, illetve szoktak-e rendszeresen jótékonykodni. Konkrét új felajánlásra nem kaptak ígéretet, de a kormánytagoktól az a semmitmondó információ érkezett: rendszeresen támogatnak civil szervezeteket.A mozis kóla 44 teáskanálnyi cukrot tartalmaz...
vissza...

A kólában lévő koffein hatására fokozódik a vizelés, a vizelettel történő kalcium-ürítés, a csontokból való kalcium-kiáramlás.
A szervezet a foszforsavat kálciummal próbálja kompenzálni. Amennyiben nem áll elegendő kálcium rendelkezésre, akkor a csontokban lévő kálciumot használja.
A kóla megköti a kalciumot, amiből ha nincs a vérben elegendő mennyiségű, akkor elkezdi kioldani a csontokból! A túl sok kólának csontritkulást okozó hatásáról az „American Journal of Clinical Nutrition” nevű komoly tudományos lapban Katherine Tucker, a bostoni Tafts Egyetem is beszámolt.
Az alacsony kalcium szint csontritkuláshoz vezet, amely a csontok gyengülése révén emeli a törések kockázatát. A betegségben az amerikai lakosság több mint a fele (főleg a menopausa után lévő nők) érintett.
A sok kóla rongálja a fogakat, mert a sav megtámadhatja a fogzománcot.
Ha már bespájzoltunk, kiönteni sem kell, hisz egy csomó mindenre használható a benne lévő savak és a kitudja még milyen összetevők jóvoltából:
1. Eltávolítja a zsír foltokat a ruhákról és szövetekről.
2. Eltávolítja a rozsdát, fellazítja a rozsdás csavarokat.
3. Eltávolítja a vérfoltokat a ruházatról és a szövetekből.
4. Feloldja az olajfoltot a garázs padlójáról. Öntsd a foltra, hagyd rajta hosszabb ideig, majd áztasd, mosd le.
5. Tisztítja az égett serpenyőket. Áztasd be kólába, majd öblítsd le.
6. A vízforraló is kiválóan tisztítható vele, áztatással.
7. A kóla alkalmas az akkumulátor huzalvégződéseinek rozsdátlanítására: Önts egy doboz kólát a huzalvégződésekre, és a rozsda szétpezseg.
8. Tisztítja a motort, a kóla forgalmazók már évtizedek óta használják ezt a technikát saját teherautóik tisztán tartásához.
9. Csillogóvá varázsolja a régi pénzérméket.
10. Tisztítja a fugát. Öntsd a konyha padlójára, hagyd néhány percig hatni, majd töröld fel.
11. Eltávolítja a rágógumit a hajból. Egy kis tálba, vagy pohárba önts kólát, áztasd bele a hajvéget, hagyd néhány percig hatni, majd töröld le.
12. Eltávolítja a foltokat az üvegporcelánról.
13. Piszkos a medence? 2 liter kólát adj a vízhez és kitisztul.
14. A diétás kóla a haj szőkítésére, világosítására is kiválóan alkalmas.
15. A durva foltokat a szőnyegen áztasd be, súrold át kólával, majd szappanos vízzel mosd le.
16. Tisztítja a WC-t. Öntsd bele a wc kagylóba, hagyd egy darabig hatni, majd öblítsd tisztára.
17. Autó polírozásra, és krómozására is kiválóan alkalmas.
19. Fémbútorokról a festék csík eltávolítására is használható. Áztass be egy törülközőt kólával, és kezeld vele a festett felületeket.
20. Sok államban az autópálya-rendőrség két gallon (8 liter) kólát tart a csomagtartóban – balesetek után ezzel lehet a vért feltakarítani az útról.
A cola light alkotóelemének mellékhatásai:
Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztül utazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik.
A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.
Az aszpartam mellékhatásai:
Látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak.
Ha a felsorolt mellékhatásokból többet is észleltél már magadon, esetleg fizikailag megmagyarázhatatlanul gyengülsz, azonnal tedd le a diétás kólát (is)!

Fidesz "intézkedések" 4 év alatt:
vissza...

8. Baleseti adó bevezetése. Minden autó tulajdonos érint, a kötelező biztosítással együtt fizetjük.
9. „Chips" adó bevezetése, majd kiterjesztése. Új adó.
10. A foglalkoztatottak számának növelése utáni adókedvezmények megszüntetése. Hátránya, hogy a cégek emiatt elküldhetnek dolgozókat.
11. EVA. Egyszerűsített vállalkozói adó 30%-ról 37%-ra emelése.
12. Környezetvédelmi termékdíj bevezetése, emelése.
13. Szeszesital jövedéki adóemelése.
14. Dohányáruk jövedéki adóemelése.
15. Üzemanyagok jövedéki adójának emelése.
16. A bioetanol üzemanyag jövedéki adójának 75%-os emelése.
17. Az autógáz jövedéki adójának 100%-os emelése.
18. Munkanélküli járadék 9 hónapról 3 hónapra csökkentése.
19. Rokkant nyugdíjak megnyirbálása.
20. Gyógyszerkassza támogatásának csökkentése.
21. Szociális segélyek megnyirbálása, befagyasztása.
22. 184 milliárd elvonás a felsőoktatástól.
23. Egészségügyi járulék emelése.
24. Bírósági eljárásokkal kapcsolatos illetékek drasztikus emelése.
25. Szociális hozzájárulási adó bevezetése.
26. Kötelező kamarai tagság (regisztráció) 5000 Ft éves tagdíjjal, mely 2013-tól 7000 Ft lett.
27. Autópálya használat 4 napról 10 napra történő emelése, természetesen áremeléssel.
28. A magánszemélyek kommunális adója adótárgyanként 12000 Ft-ról 17000 Ft-ra emelhető.
29. Banki tranzakciós díj emelése, „csekkadó".
30. Telekommunikációs adó.
31. 35 ezer fő elbocsátása a közszférából.
32. Volt rendőrök, tűzoltók, határőrök, mentősök, rokkantak, bányászok, buszsofőrök, vámosok nyugdíjának 16 %-os SZJA-val való terhelése.
(forrás: Elek Attila; szabadeuropa.com)

Tiszabecs - 2014.03.03
vissza...

Tiszabecsen vasárnap melegedőt alakítottak ki a határ közelében, az önkormányzat dolgozói meleg teát is készítettek a határ túloldalról érkezetteknek. Itt este hattól reggel hatig tartózkodhatnak az emberek, ám sokan nem vették igénybe a szolgáltatást, mert ismerőseik, rokonaik élnek a magyar oldalon, így náluk, vagy a kocsijukban, húzták meg magukat éjszakára, mások közeli hotelekben, panziókban töltötték az éjjelt.
Senki sem tudja biztosra mondani, hogy behívókat kézbesítenének Kárpátalján, de mindenki úgy van vele, hogyha csak a töredéke igaz a mindenfelé keringő híreknek, az emberélet mindennél fontosabb.
A sorozás elől menekülő, kárpátaljai fiatalemberek egyik bázisa egy kis presszó Tiszabecsen. Vagy nyolcan üldögélnek a hosszú asztalnál, mellettük a csomagjuk, kezükben a mobiltelefon. Valakit mindig hívnak, érkeznek a hírek otthonról. Egyre aggasztóbb hírek érkeznek otthonról. Többen attól félnek, Putyint semmi nem állíthatja meg. Oroszországnak van az egyik legjobb hadserege. "Ukrajnának ki fog segíteni?" – kérdezik. Se a NATO-hoz, se az EU-hoz nem tartozik. S ha tényleg megkapják a behívót, miért kellene nekik a krímiekért harcolni, ha ők nem akarnak Ukrajnához tartozni?
(forrás: hir24.hu)

A rózsadombi paktum...
Fáy István tollából.
vissza...

Íme a paktum, amelyről nem lehet beszélni. Ez volt írásom kiindulópontja. Most pedig közlöm a magyar népre erőszakolt gyalázatos szerződés szövegét. Egy otthoni publicista, mint Benedek István, nem teheti meg ezt saját jól felfogott érdekében, az Angliában élő Révffy László azonban a közelmúltban nyilvánosságra hozta ezt a megdöbbentő árulást. Szövegét Németországban élő barátom küldte el, azzal a kéréssel, hogy terjesszük a magyarság minél szélesebb köreiben. Kívánságának eleget teszek, mert teljesen egyetértek vele, hogy ezt mindenkinek meg kell ismernie.


Írását azzal kezdi, hogy 1989. március 15-én, míg hazánk népe az első szabad megemlékezést tartotta, egy budai villában titkos tárgyalás volt, melyen a következők vettek részt: a távozó szovjet hadsereg tábornoka, a szovjet titkosrendőrség ezredese, az amerikai követség első titkára, a CIA egyik tisztje, az izraeli titkosszolgálat képviselője, a magyar katolikus és az izraelita egyház egy-egy megbízottja, valamint öt magyar politikai vezető, akik ma is vezető pozícióban vannak. Ők írták alá részünkről az ország szabad újjáépítésének tervét korlátozó diktátumot, amelynek értelmében kimennek ugyan a szovjet megszállók, de ezért súlyos árat kell fizetnünk. Értesülésem szerint Révffy László rövidesen nyilvánosságra hozza az aláírók neveit, hogy minden kétkedést eloszlasson e feltételek hitelességével kapcsolatban, amelyek a következők:


1. A szovjet csapatok békés és barátságos kivonulása Magyarországról.
2. A Szovjetunió kárpótlása a hátrahagyott épületekért és javakért.
3. Barátságos politikai és gazdasági viszony kiépítése a Szovjetunió és Magyarország között
4. Mindennemű szovjetellenes tevékenység megakadályozása.
5. A határok kölcsönös megnyitása a Szovjetunió és Magyarország között.
6. A volt kommunista párttagok minden büntetés alól való mentesítése.
7. A volt kommunista titkosszolgálat, határőrség, és rendőrség megvédése az esetleges megtorlásoktól
8. A megbízható volt kommunisták más pártokban való indítása a választásokon.
9. Az államvagyon átmentése a volt kommunisták kezébe.
10. Az igazságszolgáltatás megtartása a volt kommunisták kezében.
11. Minden zsidóellenes megnyilatkozás, megmozdulás és szervezkedés megtorlása.
12. A jobboldali, vagy szélsőjobboldali pártok indulásának és szervezkedésének megakadályozása.
13. Állandó hangoztatása annak, hogy a magyar határok véglegesek, és azokon nem lehet változtatni.
14. Az új magyar kormány nem tarthat kapcsolatot jobboldali emigrációs személyekkel, szervezetekkel és csoportokkal.
15. A románok, jugoszlávok és szlovákok felé csak barátságos nyilatkozatok láthatnak napvilágot
16. Az 1956-os eseményeket, mint a kommunizmus megjavítását célzó mozgalmat kell beállítani, és csak azokat szabad szóhoz juttatni, akik ezt így értelmezik.
17. A magyar hadsereget egyharmadára kell csökkenteni.
18. A Szovjetunió az átmentett kommunistákon keresztül megtartja politikai befolyását Magyarországon, az Egyesült Államok viszont megerősíti gazdasági befolyását a magyar életben.
19. Magyarország teljes garanciát ad a magyarországi nemzetiségek nyelvi, népi kulturális, politikai és gazdasági jogainak gyakorlására.
20. Magyarország teljesen kártalanítja a magyar zsidóságot a második világháború alatt elszenvedett veszteségeiért.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz