2013 Hazánk és a nagyvilág - ts01 - 2014

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2013 Hazánk és a nagyvilág

Hírek

Találós kérdés: van egy ország a világon, amelyik önmagával határos. Na melyik az?

Könyvajánló:  Vona Gábor: Született augusztus 20-án és Fekete bárány, fehér holló, valamint Bunyevácz Zsuzsa: Félni csak... kinek is lehet?

Kifulladt az államadósság elleni harc

A két éve indított kezdeményezésbe, az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba szinte már nem érkezik pénz. Idén alig 20 millió forint gyűlt össze, ami a teljes, 22 000 milliárdos tartozás egymilliomod részét sem fedezi.
Az alapot civilek indították, az első felajánlást – egymillió forintot – Rédly Elemér győri plébános tette.


A cél az volt, hogy csökkentsék a tartozást, amelyből minden hazai állampolgárra átlag bő kétmillió forint jut. Ám míg az alap gondozói százmilliárdos bevételt reméltek, a valóság siralmas képet mutat. tovább... (blikk.hu)


Uehara Makoto győzelme


A mezén Nagy-Magyarország-szimbólummal díszített, Kuruc.info-pólós japán K1-harcos, Uehara Makoto megosztott pontozással nyerte (30-27, 28-29, 30-27) a tegnapi Glory 13 Tokyo torna Dustin Jacoby ellen vívott küzdelmét - tudta meg hírportálunk Földi Krisztiántól, a győztes támogatójától és barátjától.

(kuruc.info; 2013.12.22)PAUL WALKER 1973.09.12-2013.11.30


A népszerű filmszínész tragikus autóbalesetben 40 évesen életét vesztette. Népszerűségét leginkább a 2001-ben Vin Diesel oldalán játszott Halálos iramban akció-sorozat főszereplőjeként kamatoztatta. 2013-ban forgatták a sorozat 7. részét, azonban ez már nélküle fog befejeződni. Az említett film mellett többek között játszott a Kéjutazás, az Idővonal, Halálos hajsza, Kutyahideg, Tökéletes bűnözők, Pokoli futam, A tenger vadjai című filmekben.

Felavatták Puskás Ferenc egész alakos szobrát, Csíky László alkotását szombaton (2013.11.15) Szentesen, a Pusztai László Sporttelep bejáratánál.

Riskó Géza az MTVA sport-főszerkesztője úgy fogalmazott hogy november 25-én lesz a 60. évfordulója annak, hogy az Aranycsapat a londoni Wembley stadionban 6-3-as győzelmet aratott az angol válogatott felett. A közmédia egyes csatornái megemlékeznek az évfordulóról, a Kossuth Rádió és a Duna tévécsatorna az említett napon felvételről megismétli a legendás mérkőzés közvetítését.
Szirbik Imre polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a szobor azt jelképezi, hogy tehetséggel, mindennapos edzéssel és munkával a város széléről indulva is el lehet jutni a világ tetejére.
(168ora.hu)

Ezt hogy éli túl Hazánk: Kertész Ákos menedékjogot kapott Kanadától
“Most nagy örömmel tudatom mindenkivel, minden barátommal, minden olvasómmal, hogy Kanada az 1951-es genfi konvenció értelmében védelmébe vett, s ezzel a feleségemmel együtt befogadott” – írja Kertész Ákos, aki “mélységesen mély hálát érez Kanada iránt, amiért biztonságot nyújt neki, egy idegennek”.

Csak hogy értsük mekkora veszteség ért bennünket - íme egy korábbi írása Kertész Ákosnak: „A magyar genetikusan alattvaló. (…) A magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.
Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt. Így aztán nem is kapott soha föloldozást!” (kuruc.info; alfahir.hu)


Magyarország rosszabbul teljesít...
...szinte az összes versenytársánál. Sajnos.


Zsiday Viktor írása az mfor.hu-n 2013. november 10.

Habár a következő 1-2 évben szerintem mind globálisan, mind idehaza pozitív növekedési meglepetés jöhet, ám a tények azt mutatják, hogy Magyarország nagyon gyengén teljesít. Nézzük mit mutatnak a számok 2009 vége óta.

Kumulált GDP növekedés 2009-2013:
Magyarország: +1,7%

Lengyelország: +12% (!); Szlovákia: +10,5%; Románia: +4%; Bulgária: +3,5%; Csehország: +2,3%; EU-átlag: +2,4% tovább...

Százhúszezren a Székelyek Nagy Menetelésén

Békésen, fegyelmezetten zajlott a Székelyek Nagy Menetelése, fél kettőre alakult ki az 54 kilométeres, összefüggő menetoszlop Kökös és Bereck között. A szervezők a résztvevők számát helyszíni beszámolók alapján százhúszezerre becsülik.

A rétyi útkereszteződésnél fél kettőkor olvasta fel Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a kiáltványt, amelyben megerősítik a gyegyóditrói Székely Nemzetgyűlésen kinyilvánított történelmi igényüket: élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását; „A nagyvilág közvéleményéhez fordulva mondjuk el: változatlanul hisszük, hogy a párbeszéd a társadalmi béke záloga, a székelyek pedig békét és párbeszédet akarnak. A nagyvilág közvéleménye előtt kérjük ismételten Románia kormányát, ne vegye semmibe hétszázezer polgárának akaratát, akik egyben az Európai Unió polgárai is! Ugyanakkor felhívjuk a kormány figyelmét, hogy a párbeszéd lebecsülése, a székelység akaratának mellőzése, a székely jelképek folyamatos üldözése nem fogja sem megtörni, sem elfárasztani a székely autonómiatörekvést. A mai napot követően vagy érdemi párbeszéd kezdődik a székelység képviselőivel, a székely nép kinyilvánított akaratáról, Székelyföld jövőjéről, vagy sokasodni és erősödni fognak a tiltakozó megmozdulások beleértve a polgári engedetlenséget is" –  fogalmaz a Székely Nemzeti Tanács kiáltványa. Ezt követően a magyar és a székely himnusz eléneklésével véget ért a Székelyek nagy menetelése. Eddigi információink szerint mindenhol békésen zajlott le az esemény, elindultak az emberek hazafelé. A rétyi útkereszteződésnél álló motel előtt lassan kiürül a tér. (szekelyhon.ro nyomán)


Szalai: 10-20 éve átverik a futballszerető embereket

Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott támadója szerint a futballszerető embereket "itthon tíz-húsz éve átverik", ugyanis olyan célokat fogalmaznak meg, amelyek nem reálisak.

"Megdöbbentő, hogy ilyenkor minden szakember egymás háta mögött mutogat egymásra, egyetlen olyan ember nem volt még, aki azzal állt volna a kamera elé: mondjatok nekünk egy vagy két olyan játékost, aki topcsapatban hétről hétre teljesít" - fogalmazott Szalai a kedden sorra kerülő utolsó, Andorra elleni világbajnoki selejtező előtt a telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatóján. tovább... (alfahir.hu)

Akik értünk haltak-1849. október 6.

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján végezték ki a 13 aradi vértanút. A bukás után kerültek osztrák fogságba. Ez volt a Haynau vezette véres megtorlás első lépése.


Pesten ezen a napon végezték ki Batthyány Lajos volt miniszterelnököt, akit csak 1870. június 9-én temethettek el nyilvános tiszteletadással, majd 1874. május 26-án helyezték el a Kerepesi temető mauzóleumában. A nemzeti vértanúk, akik értünk és hazánkért haltak meg: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen - Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. tovább...

Polgár Judit vehette át a "Sakk Oscart".
A magyar nagymestert a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) éves közgyűlésének megnyitóján, Tallinnban tüntették ki. Polgár Judit - sajtószolgálatának keddi tájékoztatása alapján - a Művészetek Palotájában vasárnap több ezer látogató részvételével megrendezett Aquaprofit-Polgár Sakkfesztiválról utazott a FIDE meghívására Észtországba, az ünnepélyes díjátadóra.
(2013. október)

Polgár Judit, a legfiatalabb Polgár nővér, akkor vált világszerte ismertté, amikor mindössze 12 éves korában 13 játszmából 12,5 pontot szerezett az 1988-as, szaloniki sakkolimpián, ezzel pedig főszerepet játszott abban, hogy a magyar női csapat megszakítva a hosszú szovjet hegemóniát, aranyérmet nyert. Két évvel később újabb olimpiai bajnoki címet szerzett a magyar csapattal, majd ezt követően már csak a férfiak között versenyzett tovább. A sporttörténelemben egyedülálló módon 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát. Polgár Judit volt az első és máig egyetlen női sakkozó, aki képes volt betörni az összesített világranglista első 10 helyezettje közé, 2005-ben a férfi világbajnoki címért is harcba szállhatott egy nyolcas tornán. (MTI)

2050-ben a Földön majdnem 10 milliárd ember fog élni


2050-re a bolygónk lakosságának száma megközelíti a 9 milliárd 731 milliót – olvasható a francia Nemzeti Demográfiai Kutatóintézet jelentésében.

Ázsia marad a legsűrűbben lakott kontinens. Kutatók előrejelzése szerint az évszázad közepén 5 milliárd 284 millió ember fog élni a Földön. A világ lakosságának negyede (2,4 milliárd fő) Afrikában fog élni. Az európaiak száma 740 millióról 726 millióra esik vissza, Amerika lakossága pedig 1 milliárd 228 millióra növekszik. Napjainkban a fölkerekségen 7 milliárd 141 millió ember él. (forrás: Oroszország Hangja)


Ha igaz - Nemzeti kormány esetén már lehagytuk volna Kuvaitot

Vén István feltaláló 20 milliárd forintos kártérítésre perli a MOL-t az ún. gádorosi NSZ.3 termálkút ügyében.
A tározóból 5000 milliárd euró értékben 20 milliárd tonna kőolaj-egyenértéknek megfelelő geotermikus energiát lehet kinyerni 25 év alatt.


A szolnoki székhelyű Kőolajkutató Vállalat hazánk legnagyobb mobilizálható, több ezer köbkilométeres, ún. nagyentalpiájú geotermikus tározó rendszerére talált rá 1981-ben az Orosháza melletti Gádoroson. Az állami vállalat szakemberei ekkor még nem tudhatták – hiszen csak földgázmezőket kerestek – hogy az NSZ.3-as keresztnevet kapott kút, az ország egyetlen olyan ismert helye, ahová a feltörő több mint 180 fokos termálvize miatt, előbb-utóbb megérné egy 5000 KW-os erőmű telepítése is. tovább... (forrás:www.magyartudat.com)

Hazánkban a teljes népesség 14,0%-a tekinthető jövedelmét tekintve szegénynek,

azaz 1 millió 400 ezer ember élt olyan háztartásban, ahol a háztartás jövedelme nem érte el relatív szegénységi küszöböt (az átlagjövedelem 60%-a, statisztikailag számolva).
2012-ben a szegénységi küszöb havonta:
66.400 Ft az egyszemélyes háztartásokban
139.400 Ft a 2 gyermekes 2 felnőttes háztartásokban.
Szinte minden negyedik gyermek (17 év alattiak számítanak gyermeknek ebben a vizsgálatban), 23% él szegénységben.
Deprivációnak nevezik, ha valakinek nélkülönöznie kell olyan dolgokat, melyeknek természetesnek kellene lenni: fűtés, hús, csekkek időben történő befizetése…
Itt láthatjuk, hogyan állunk az osztrákokhoz és az Unió átlagához képest.
(http://ekomozgalom.hu)

Magyar éremeső a kajak-kenu világbajnokságon

Győzött a kajakos Kozák Danuta 500, a szintén kajakos Medveczky Erika és a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina páros 1000 méteren, továbbá a kenus Vajda Attila, aki megvédte címét és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó szintén egy kilométeren.

A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakkettes második lett 500-on, a bronzérmek pedig Dombvári Bence (K-1, 1000 m), Lakatos Zsanett (C-1, 200 m), a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2, 1000 m) és az 1000 m-es kenunégyes (Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András, Varga Dávid) nevéhez fűződtek. (alfahir.hu)Hosszú Katinka történelmet írt

Hosszú Katinka világcsúccsal nyerte meg a 400 méteres vegyes úszást a berlini rövid pályás úszó világkupán. Hosszú mögött Jakabos Zsuzsanna és Verrasztó Evelyn ért célba másodikként és harmadikként. (NOL.hu)

A barcelonai vizes-vb-n két aranyat és egy bronzot begyűjtő Hosszú Katinka Berlin előtt Eindhovenben két nap alatt négy világrekordot  ért el 100 és 200 vegyesen. A német fővárosban tovább remekelt: délelőtt a 100 vegyes előfutamában ért el új rekordot. A délutáni programban 400 vegyesen 4:20.85 perces világcsúccsal nyert, majdnem kilenc másodperccel megelőzve a második Jakabos Zsuzsannát és a harmadik helyen végző Verrasztó Evelynt.
Hosszú ezzel történelmet írt: az úszósport történetében ő az első versenyző, aki rövid pályán mindhárom vegyesúszó szám világrekordját egy időben tartja - írja a NSO.hu.
Hosszú megnyerte a 200 méteres pillangót is (2:03.36), itt Jakabos az ötödik lett.Világbajnok lett a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely a Barcelonában zajló vizes vb-n a szombat esti döntőben 8-7-re nyert Montenegró ellen. Magyarország hat ezüst- és egy bronzérem mellett 1973 és 2003 után harmadik aranyát szerezte meg a vb-k történetében, s ezzel a legeredményesebb nemzetté vált az olaszokat megelőzve.

A magyar férfiválogatott a szombati finálé előtt összesen nyolc alkalommal játszott világbajnoki döntőt, és két ízben sikerült nyernie: először az első, belgrádi vb-n 1973-ban, majd három évtizeddel később, 2003-ban - éppen Barcelonában. Vagyis a katalán fővárosban szerezhette meg harmadik aranyát a magyar csapat, amelyre azonban veszélyes rivális várt. Az a montenegrói gárda, amelyet - csak az utóbbi világversenyeket tekintve - a 2011-es sanghaji vb-n 11-10-re legyőzött az akkor még Kemény Dénes irányította együttes, majd ugyanennyire kikapott tőle a tavalyi londoni olimpián, ahol végül Montenegró a negyedik lett, Magyarország pedig ötödikként végzett. Idén nyáron háromszor is "randevúzott" a vízben egymással a két válogatott, és a már Benedek Tibor vezette alakulat kétszer diadalmaskodott (egy ízben a Világligában), egyszer pedig alulmaradt. (forrás: alfahir.hu)

Gáz van! - Rezsicsökkentés vagy mégsem?


A gáz árának ez évi 10%-os csökkentése valójában 8%-os áremelkedést jelent, és ez még nem minden. 2010 januárja és 2012 januárja között 20,3%-kal nőtt a gáz ára azok számára, akik korábban semmilyen kompenzációra nem voltak jogosultak. Akik pedig a legnagyobb mértékű kompenzációt vehették igénybe 2010 előtt, azok számra a gáz ára 2010 és 2012 között 56%-kal drágult.

Úgy tűnik, hogy még a legszegényebbeket sújtó 2010-es 17,2%-os, majd a 2011-es 23,5%-os, végül a 2012-tes 7,9%-os, összességében, a 2010-es árakhoz viszonyítva 56%-os gázáremelést is sikerül a gázszámla csökkentésként kommunikálni az emberek felé.

A táblázatból kiolvasható, hogy a gáz árának 20,3%-os emelése 2010 júliusa és 2012 januárja között nettó jövedelemtől függetlenül mindenkit érintett. Ám minél alacsonyabb volt a család egy főre eső nettó bevétele, annál drasztikusabb volt a gázszámlájukon olvasható összeg emelkedése.
A jelenleg sulykolt rezsicsökkentős kommunikációs trükk lényege, hogy ez a brutális 56%-os áremelkedés csak a szegényebb rétegeket lehetetlenítette el. Az átlagbérnek megfelelő, vagy afölötti jövedelemmel rendelkezőket kevésbé érintette, bár az ő számláikon is meglátszódott a Fidesz-kormány 2010-től három lépcsőben megvalósított gázáremelése.
(forrás: http://napikerdes.postr.hu/mennyivel-emelte-a-gaz-arat-2010-ota-a-fidesz-kormany)

Meghalt Olvasztó Imre (Gödöllő, 1966. november 29. – Csomád, 2013. július 13.) nyomdász, korábban gyermekszínész, aki az Indul a bakterház című film Bendegúzaként vált ismertté.
Felnőtt életét a film tartós népszerűsége látszólag nem befolyásolta. Kevés nyilatkozata alkalmával az olvasó, a néző egy kiegyensúlyozott embert ismerhetett meg, akit nem zavart az egykori film nem múló népszerűsége. Kapcsolódó videó itt.
(forrás: http://hu.wikipedia.org)


ENSZ: tömeges gyerekkínzás a megszállt palesztin területeken

Izrael tömegesen pusztít el, kínoz, használ élő pajzsként és vesz őrizetbe palesztin gyerekek ezreit. Azért hallgat a média és a jogvédők a politikusokkal együtt, mert a célpont most nem zsidó vagy cigány? Csak nem valamiféle rasszizmusról van szó, amely szerint a palesztin alsóbbrendű faj? Netán a kínzó felsőbbrendű és az érinthetetlenek kasztjába tartozik?

Megértjük, hogy a nemzetközi médiában ismét csak „véletlenszerűen” nem került be ez a „sztori”, hiszen az – a tájékoztatás mellett – száz és száz milliókban erősítheti az amúgy is jelenlévő antiszemitizmust. Biztosak vagyunk abban, hogy a nyugati média – és persze a hazai is – lányos zavarában holnap és holnapután inkább azzal lesz elfoglalva, hogy a Jobbik anticionista csoportot akart létrehozni a parlamentben, ami Kövér László házelnök szerint árt Magyarország hírnevének (hogy a Knesszet elnöke szerint az ENSZ emberjogi jelentése árt-e Izrael tekintélyének, arról még nem nyilatkozott), vagy hogy a 94 éves Csatáry Lászlót miért nem adják ki Szlovákiának, netán Solymosi Eszter ügyében veti magát ismét szorítóba breaking news-ként.
(alfahir.hu nyomán)Major Benedek, az Oxxo Energy Truck Race Team 16 éves pilótája megnyerte a kamion Európa-bajnokság franciaországi fordulójának második versenyét 2013.06.15-én


Major az első futamon - amelyen csapattársa, Kiss Norbert harmadik lett - nyolcadikként zárt, így a sorozat szabályai szerint a második versenyt az első rajtkockából kezdte meg. A fiatal pilóta tökéletesen kapta el a gördülő startot, elsőnek fordult el az első kanyarban, majd körről körre növelte az előnyét üldözőivel szemben, és hibátlan vezetéssel rajt-cél győzelmet aratott. Kiss Norbert ezen a futamon negyedikként zárt.
Major a világ legfiatalabb kamionversenyzőjeként az idén debütált a sorozatban, és az első versenyhétvégén, az olaszországi Misanóban már pontot szerzett. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt futó Eb a kategória legmagasabban jegyzett sorozata, a kamionosok számára ugyanis nem rendeznek világbajnokságot.

(forrás: MTI)

Kihunyt két csillag.

A szakemberek véleményére alapozva el kell fogadnunk azt a valószínű tényt, hogy Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter elhunyt. Velük együtt kihunyt egy-egy újabb csillag, amit immár nem láthatunk, de mindannyiunk szívében tovább élhet.

Erőss Zsolt mindannyiunk példaképe lehet, s elszántságát rávetíthetjük a saját világunkra is és erőt meríthetünk belőle. A mindennapok hősei köztünk járnak – sokszor él a média, a sajtó ezzel a szépen hangzó szófordulattal. És valóban: köztünk járnak. De miért van az, hogy sokszor csak akkor tudunk igazán értékelni valakit vagy valamit, amikor már elvesztettük?
Ez sajnos emberi tulajdonság, amiről senki nem tehet. Viszont ha már elvesztettünk valakit, érdemes az ő szemén keresztül tekintenünk a világra, s talán általa a saját életünket is máshogy fogjuk látni. Példát vehetünk az erejéről, a kitartásáról, s a mindennapos küzdelmeinkben bátorságot adhat nekünk, hogy mi is rátaláljunk az életünk értelmére, valódi céljára, amiért meghalni is képesek lenni.
(forrás: alfahír.hu)

Az EU-s jövedelmek 2012-ben:
(kattints!)

Csernobil - atomkatasztrófa

27 évvel ezelőtt 1986. április 26-án következett be az ukrajnai Csernobilban a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. A baleset után az erőmű másik három blokkját lezárták, a negyedik reaktor fölé vasbeton szarkofágot emeltek (az új szarkofágnak a tervek szerint 2015-re kell felépülnie).

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség adatai szerint a balesetnek 56 közvetlen halálos áldozata volt, és mintegy 600 ezer embert ért erős sugárzás, ennek következtében mintegy négyezren halhattak meg rákbetegségekben, s orvosi vélemény szerint a katasztrófát követő 70 évben még 40 ezer haláleset várható.
Magyarországot - az időjárási viszonyok miatt - két hullámban érte enyhe-közepesnek minősített radioaktív szennyezés. A legszennyezettebb terület Budapest volt, a fővárosinál kisebb szennyezést mutattak ki a Dunántúlon és Észak-Magyarországon. Budapest cézium-szennyezettsége legalább százszor kisebb volt, mint azoké a fehérorosz, ukrán és orosz területeké, ahonnan a lakosságot kitelepítették, a baleset Magyarországon 2-3 havi természetes eredetű sugárzásnak megfelelő többletterhelést okozott.
Az atomenergetika történetének legsúlyosabb balesete rádöbbentette az emberiséget arra, hogy a nukleáris energia beláthatatlan veszélyek forrása lehet, ha gondatlanul kezelik. Újabb intő jel volt a 2011 márciusi fukusimai baleset, amely a csernobilihez hasonlóan a legmagasabb, hetes szintű besorolást kapta a nukleáris eseményeket rangsoroló skálán.

(MTI)

Visszafizettünk az IMF hitelből, mégsem csökkent az államadósság?
Szerző: Elek Attila, Független SZABAD EURÓPA

Egy olyan témát szeretnék tisztába rakni, mely meggyőződésem szerint a magyar emberek döntő többségének a fejében hamis adatként szerepel, és ennek következtében teljes zűrzavart okoz. Sajnos azt kell mondjam, hogy az emberek akkor hisznek el hamis adatokat, ha egy számukra fontos személy, mondjuk úgy, egy „szaktekintély” mondja nekik azokat.

Egy kisgyerek például képes az iskolában verekedni iskolatársaival vagy sírva hazamenekülni, ha a többiek azt állítják, hogy nincs is télapó. Ő pedig szentül meg van győződve a télapó létezéséről, hiszen a számára a legfontosabb emberektől, a szüleitől hallotta. De ugyanez a kisgyerek más tárgyi tévedésben is hisz a szüleinek, nagyszüleinek vagy éppen a szomszéd bácsinak, és képes az ő hibás, hamis adatait átvenni és használni, sőt terjeszteni is. Egyszerűen nem kérdőjelezi meg a számára félistenként tisztelt embertől szerzett adatok helyességét.
Ilyen jelenség figyelhető meg a mai magyar társadalomban is, oly módon, hogy az államadóssággal kapcsolatos adatokat a sokak számára megkérdőjelezhetetlen tekintély, Orbán Viktor mondja. Ebben a helyzetben – hasonlóan a szülők által vizionált télapóhoz – a hallgató hajlamos arra, hogy az Orbán által mondott dolgokat készpénznek vegye. Ezzel csak az a baj, hogy még a télapó nem létének lelepleződése egypár nap alatt elmúlik, és megoldódik egy kis sírással, az államadóssággal kapcsolatos hamis adatok miatti döntések és annak támogatása viszont 10-20 évre is meghatározhatja jövőnket.

forrás és folytatás: http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2013_02_20__5hBVCigánybűnözés. A szó, amelyet a balliberális politika és az ezt kiszolgáló média, „szélsőjobboldali”, illetve „rasszista” uszításnak próbál beállítani, miközben nem a nemzeti radikalizmus, hanem a valóság tölti meg tragikus jelentéssel, fájdalmasan igazolva a magyarországi közállapotokat, melyben az alulszocializált cigányság egy része, primitív indulatait kiélve, erőszakkal fenyegeti a többségi társadalmat.

Az elmúlt években ez a fajta erőszak – a fenyegetésen túl - brutális bűncselekmények egész sorát szülte meg, néhány eset pedig a cigánybűnözés szimbólumává vált, sokkolva az egész országot.
Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg cigánybűnözők a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

Teljes cikk: barikad.hu


Kockázatos a wifi használata a repülőtereken, ugyanis kémkedők hamis internetállomásokon keresztül ellenőrizhetik az internetezők kommunikációját - hívja fel a figyelmet a svéd honvédelem kutatóintézetének (FOI) egyik informatikai szakembere.
Igen egyszerű a módszerük. A nyilvános helyeken természetesnek számító wifit, a vezeték nélküli internetes hálózatot elsősorban az üzletemberek használják szorgalmasan.

Azt hiszik, hogy a repülőtéri hivatalos wifire dokkolnak, miközben egy a közelben felállított, hamis wifi állomáshelyhez kapcsolódnak, melyet a "lehallgatók" állítottak fel.
Az okos telefonok és a laptopok vezeték nélküli forgalmának lehallgatása egyre gyakoribb - fejezte ki aggodalmát a biztonságtechnikai szakember. Többnyire szervezett bűnügyi kapcsolatrendszer és külföldi titkosszolgálat áll a lehallgatások mögött.
A repülőterek az ipari kémkedés kockázati zónái, mivel az utazó üzletemberek sms-ek és emailek küldésére sűrűn használják a wifit. Egy hamis állomáshely pici helyen elfér, például egy hátizsákban, vagy a reptér parkolójában lévő személygépkocsiban.
forrás: MTI


Nemzetközivé nőtte ki magát azon felvidéki magyarok ügye, akiket magyar állampolgárságuk nyílt vállalása miatt fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól – derült ki Lomnici Zoltán, a kérdést felkaroló Emberi Méltóság Tanácsának elnöke sajtótájékoztatóján. A Magyar Hírlap kérdésére Lomnici elárulta, hogy Hollandia kormányfője is jelezte érdeklődését az ügy iránt.

Mark Rutte levélben utalt arra, hogy a vitát Magyarországnak és Szlovákiának kell rendeznie, de kifejtette, hogy figyelemmel kíséri a szlovák alkotmányossági helyzet alakulását.
A szlovákiai magyarokért az Európai Parlamenthez benyújtott petíciót az EP bizottsága másfél hete döntött arról, hogy az „kivizsgálandó”.
Lomnici szerint beszélt arról is, hogy folyamatosan tájékoztatják a nemzetközi közvéleményt a történésekről, a petíció beadásában szintén részt vállaló, szlovák állampolgárságától megfosztott Gubík László pedig Zürichben, Romániában és a tervek szerint az Egyesült Államokban is beszél ügyükről.

Magyar HírlapJegyezd meg:

Az igazán nagy bűnözőkön nyakkendő van, nem tetoválás!


Az úgynevezett kollektív bűnösségünk elleni első nemzetközi fellépés (2001-ben született kérvény, amelyről mélységesen hallgatnak az érintettek):

Forrás:
Facebook körlevél

A dokumentum pdf formátumban innen letölthető!

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz